Bijbels & Leerzaam
de bijbelse realiteit anders gaan begrijpen
de bergen en de stenen vertellen een verhaal
De Bijbel. Wat u ook denkt of gelooft – als u naar Israel komt, komt u hem overal tegen.. De Bijbel is geen geschiedenisboek en evenmin een archeoligische beschrijving van oude culturen. Maar het ook geen mooie verhalen boek of geestelijk-fylosofische beschrijving zonder realiteit en precisiteit waar het gaat over waar de dingen zich afspelen en waarom ze gaan zoals ze gaan.
Uiteraard wil de Bijbel ons zeggen dat God boven alles staat en de wereldgeschiedenis bestuurt. Dat geloof ik zonder meer.
Maar binnen dat kader maakt ieder zijn menselijke beslissingen en keuzes enlaten wij ons leiden door de omgeving – de menselijke omgeving maar ook de fysieke omgeving zoals het landschap speelt een bepalende rol in ons doen en laten.
Zo ook bij de personen in de tijd van de Bijbel!
Aan de ene kant is er veel veranderd in het land – aan de andere kant is er “niets nieuws onder de zon” zoals de prediker schrijft..
Bijbelvertalers uit heel de wereld komen naar Israel om de bijbelse realiteit met eigen ogen te zien – simpelweg omdat het vertalen van de Hebreeuwse tekst zonder de realiteit van het landschap te zien bijna onmogelijk is!
In de westerse samenleving was de insteek vaak andersom – tekeningen in Europa uit de tijd van de middeleeuwen laten bijvoorbeeld zien hoe de verhalen uit de Bijbel “ingeplant” werden in de realiteit van het Europese landschap en zelf met de Europese culturele elementen.
Interessant op zich maar dit roept de vraag op in hoeverre zij de Bijbel tot in de diepere betekenissen konder begrijpen en hoeveel elementen die het lezen van de Bijbel enorm verrijken zij misten. Waarschijnlijk was dit voor die donkere middeleeuwen slechts een druppel in een zee van onwetendheid – maar zonder twijfel – ieder die de Bijbel echt wil begrijpen, moet door het hartland van Israel lopen met de teksten in de hand!
Of zoals Rechavam Ze’evi een zei: “In het land van de Bijbels moet je blootsvoets je treden zetten, want je trapt voortdurend op bijbelteksten..”
Nu zijn we bij onze en jullie uitdaging aangekomen: hoe kunnen we het maximum halen uit de Bijbel in een beperkte tijd (zelfs een studiereis van enkele weken is heel beperkt in verhouding wat Judea en Samaria te bieden hebben aan historisch en bijbels ‘materiaal’).
Ten eerste stuiten we aan bij uw interesses en de meeste mensen komen voor meer dan alleen het verdiepen in en begrijpen van de Bijbel – daarover vind u nog veel meer op deze website over geologie, archeologie, natuur, actualiteit, cultuur en ontmoetingen met mensen uit het dagelijks leven.
Terugkomend op het Bijbelse aspect – wat kunt u verwachten?
- Eye-openers: Een verfrissende en andere kijk op dingen waar u misschien al jaren overheen leest op grond van wat u met uw eigen ogen kunt waarnemen! Zien en toch geloven!
- Judaisme en de Bijbelse uitleg: Misschien bent u het eens met de rabijnen van zo'n 1500 jaar geleden, misschien niet. Wat zeker is is dat vanuit culturele aspecten uit de tijd van de Joodse geschriften zoals de Mishnah en de Talmud er veel te leren valt over de realiteit van het dagelijks leven - zeker uit de tijd van de 2e tempel periode (de tijd van Jezus en zijn discipelen)! Dit geeft extra diepgang en punten tot nadenken en is relevant in Judea en Samaria niet minder dan in de oude stad in Jeruzalem..
- Landschap en de Bijbel: In de oudheid bepaalde de topografie de (hoofd)wegen en de wegen bepaalde de culturele ontwikkeling. De 'aardsvadersweg' is daar een voorbeeld van. Waar liep de weg precies? Waarom juist daar? Waarom stelt Jozef geen vragen waar hij heen moet heel de weg vanaf Hebron naar het noorden maar bij Sichem vraagt hij zich ineens af waar verder te gaan? Waarom werd juist Shilo uitgekozen als plaats voor de Tabernakel? Waarom kreeg de stam Benjamin maar zo'n klein erfdeel? Op deze en vele soortgelijke vragen kan het landschap een reeel en verfrissend antwoord geven of op z'n minst een sterke hint..
- Archeologie en de Bijbel: De hedendaagse wetenschap waarvan de archeologie onderdeel is gelooft pas dat een verhaal waar is als we er tekenen van terug kunnen vinden die aan te wijzen zijn. Aan de andere kant - dat iets (nog) niet aan te wijzen is wil niet zeggen dat het niet bestaan heeft (bijv. muren van Jericho in de tijd van Jozua) - het wil alles bij elkaar zeggen dat WIJ ze (nog) NIET HEBBEN GEVONDEN. Daar tegenover kunnen de dingen die wel gevonden zijn, juist onze kennis en begrip van de de Bijbel verdiepen! Omdat de opgravingen in Judea en Samaria zo'n vertraging hebben van minimum 50 jaar ten opzichte van bijv. Galilea zijn de vondsten relatief nieuw en verrassen de traditionele verklaringen van de Bijbel(se tijd). Zeer weinig van deze indrukwekkende vondsten wordt gepubliceerd en nog minder in de internationale kringen... U hebt de mogelijkheid om soms van eerste hand van deze vondsten te horen of zelfs te zien!!
- Beladen en anders weggaan dan u gekomen bent: Eerlijk gezegd houden wij niet zo van veranderingen - evenmin als een zwaar beladen koffer met ons mee sjouwen! Daarom deze waarschuwing - verwacht dat u bijbelteksten anders gaat lezen, dat u als het ware de stenen hoort spreken en dat de zwarte letters op het witte papier ineens de vorm krijgen van een berg, een stromende waterbron, een rumoerig volk, wijngaarden, rennende soldaten en een onderhandeling in de poort... oftewel - dat alles moet in uw koffer mee naar huis...
Behalve vakantiereizen kunnen we ook studiereizen en (bijbel)conferenties verwezelijken inclusief onderkomen en sprekers op aanvraag – van een Samaritaanse priester, tot Rabbijnen en Archeologen die de bijbelse periode of de 2e tempelperiode onderzoeken.
Interesse? Stuur een app of mail en we reageren zo snel mogelijk!
+972(0)50 2654876 mir.olim2022@gmail.com
Alleen Bijbel en archeologie? Dat is alles was Israel’s hartland te bieden heeft??
Zeker niet! Klik om te zien wat er nog meer te leren valt!