Natuur & Steenrijk land

Safari's in bijbels landschap

Extreem landschap

Wat maakt het berglandschap zo uniek
kloppend hart van steen ziet uit naar uw bezoek

Een hart van steen?! Dat klinkt niet zo hartelijk!
Een kloppend hart van steen – dat klinkt onmogelijk..
Wie van ongeremde natuur houdt kan zijn hart ophalen in Israel’s hartland tussen de ruwe steenklippen en over de rotsachtige paden..
Daar zult u zien dat niet elke steen zomaar een steen is. Israel’s bergland kent een bijzondere combinatie van kalksteen in combinatie met flint en loss-achtige ondergrond. Deze unieke combinatie is de basis voor het ontstaan van bronnen, druipsteengrotten, vruchtbare rode aarde die de valleien bedekt. Op grond daarvan kent het gebied en varieteit aan planten en begroeing en dieren.
De topografie van het landschap bepaalde in oude tijden waar de (hoofd)wegen liepen, waar mensen zich settelden en tot op de dag van vandaag bestaat er een samenspel tussen landschap en menselijke activiteit en karakter.
Misschien bent u al vaker in Israel geweest en vraagt u zich af waar al die schoonheid zich verborgen hield..?!
Dan nodigen we u uit om verder te lezen en uiteraard om deze wonderlijke stenen te komen bewonderen diep in de verborgen plaatsen van Samaria en Judea!
Moet ik dan ver lopen? Bergen beklimmen??
Dat kan. Maar om meer uit uw tijd te halen en meer op 1 dag te ontdekken raad ik u een dagje met de jeep aan!
Kunnen we de motor al starten?

in israel's hart is de natuur koning

We zijn al klaar op op pad te gaan.. bent u ook benieuwd hoe zo’n dagje per jeep eruit gaat zien?

We beginnen de dag op het afgesproken punt en meestal rond een uur of 9:00 ’s morgens, de bagage volgeladen met een set op koffie te maken onderweg, iets zoets erbij.. een koekepan voor een shakshuka (ei in tomatensaus) en deeg op onze pita’s op een vuurtje te maken.. of kant en klaar als u iets minder beduine-style zoekt.

Vanaf een uitkijkpunt bespeuren we de omgeving als met arendsogen – waar staan we, wat zien we om ons heen. De paden die zich tussen de bergen door slingeren roepen ons om het avontuur echt te beginnen..!

Schommelend zet je auto zich in beweging om vervolgens na enkele tientallen meters ineens stil te staan – daar zo’n 20 meter voor ons uit huppelen 3 gazellen opgeschrikt door onze aanwezigheid maken ze zich uit de voeten. Eretz HaZvi – Het land van de Gazelle wordt Israel al in de Bijbel genoemd.. om nog maar te zwijgen dat zo’n beetje alles uit het landschap wat we tegen (gaan) komen al beschreven is door de dichter van het Hooglied!
We zetten de reis weer voort, steken een beekje over tussen een kudde grazende koeien. We zetten de auto even stil. Dit plaatje is te mooi om voort de hobbelen.
De koeien kijken met verbazing naar de camera – zo’n toeristische attractie maken ze niet elke dag mee!
Maar.. er is nog zoveel te zien – dus Yalla! weer in de auto.
De motor ronkt wat luidruchtiger bij het beklimmen van het rotsachtige pad – voorzichtig maar vastberaden om de top te bereiken houden we de gasbepaal op zijn plaats. De Annemonen op de helling moedigen ons aan.
Eenmaal op de berg aangeland opent zich het zicht op een van de mooiste valleien in het land – de Tirza Vallei – zo mooi dat Salomo zijn schoonheid vergelijkt met die van Jeruzalem met de Tempel en zijn paleizen en zijn geliefde Sulamit!!
Over Sulamit gesproken..het plantje die de verlossing van Israel symboliseert – die gaan we zo tegenkomen bij de bron die ons op opwacht.
Maar we hebben honger gekregen! Al snel pruttelt de tomatenbrei op een vuurtje – klaar om de eieren en een voor een op te deponeren. Nog even en we likken onze vingers erbij af.. En natuurlijk een kopje echte originele arabische koffie toe! Een nieuwsgierige vos kijkt om het hoekje van een steen zich afvragend waarom dat bittere bruine vocht zo gewaardeerd wordt?!
Onderweg naar de bron rijden we eerst dwars door de belofte van Jeremia 31 vers 1-4 heen..!

En toen..??
We moeten ook nog een beetje verrassingen te goed houden…

de paden op - de bergen in

Zijn jullie klaar voor het avontuur? Wees niet bang! Het wordt niet te extreem en we doen ons best op de rotsachtige paden op een zo elegant mogelijke manier te trotseren… maar het echte avontuur zit hem in de ongerepte natuur die u tegen gaat komen!

Interesse? Stuur een app of mail en we reageren zo snel mogelijk!
+972(0)50 2654876  mir.olim2022@gmail.com