Bijbels & Leerzaam

de bijbelse realiteit anders gaan begrijpen
de bergen en de stenen vertellen een verhaal

De Bijbel. Wat u ook denkt of gelooft – als u naar Israel komt, komt u hem overal tegen.. De Bijbel is geen geschiedenisboek en evenmin een archeoligische beschrijving van oude culturen. Maar het ook geen mooie verhalen boek of geestelijk-fylosofische beschrijving zonder realiteit en precisiteit waar het gaat over waar de dingen zich afspelen en waarom ze gaan zoals ze gaan.
Uiteraard wil de Bijbel ons zeggen dat God boven alles staat en de wereldgeschiedenis bestuurt. Dat geloof ik zonder meer.
Maar binnen dat kader maakt ieder zijn menselijke beslissingen en keuzes enlaten wij ons leiden door de omgeving – de menselijke omgeving maar ook de fysieke omgeving zoals het landschap speelt een bepalende rol in ons doen en laten.
Zo ook bij de personen in de tijd van de Bijbel!
Aan de ene kant is er veel veranderd in het land – aan de andere kant is er “niets nieuws onder de zon” zoals de prediker schrijft..

Bijbelvertalers uit heel de wereld komen naar Israel om de bijbelse realiteit met eigen ogen te zien – simpelweg omdat het vertalen van de Hebreeuwse tekst zonder de realiteit van het landschap te zien bijna onmogelijk is!
In de westerse samenleving was de insteek vaak andersom – tekeningen in Europa uit de tijd van de middeleeuwen laten bijvoorbeeld zien hoe de verhalen uit de Bijbel “ingeplant” werden in de realiteit van het Europese landschap en zelf met de Europese culturele elementen.
Interessant op zich maar dit roept de vraag op in hoeverre zij de Bijbel tot in de diepere betekenissen konder begrijpen en hoeveel elementen die het lezen van de Bijbel enorm verrijken zij misten. Waarschijnlijk was dit voor die donkere middeleeuwen slechts een druppel in een zee van onwetendheid – maar zonder twijfel – ieder die de Bijbel echt wil begrijpen, moet door het hartland van Israel lopen met de teksten in de hand!
Of zoals Rechavam Ze’evi een zei: “In het land van de Bijbels moet je blootsvoets je treden zetten, want je trapt voortdurend op bijbelteksten..”

Nu zijn we bij onze en jullie uitdaging aangekomen: hoe kunnen we het maximum halen uit de Bijbel in een beperkte tijd (zelfs een studiereis van enkele weken is heel beperkt in verhouding wat Judea en Samaria te bieden hebben aan historisch en bijbels ‘materiaal’).
Ten eerste stuiten we aan bij uw interesses en de meeste mensen komen voor meer dan alleen het verdiepen in en begrijpen van de Bijbel – daarover vind u nog veel meer op deze website over geologie, archeologie, natuur, actualiteit, cultuur en ontmoetingen met mensen uit het dagelijks leven.
Terugkomend op het Bijbelse aspect – wat kunt u verwachten?

Behalve vakantiereizen kunnen we ook studiereizen en (bijbel)conferenties verwezelijken inclusief onderkomen en sprekers op aanvraag – van een Samaritaanse priester, tot Rabbijnen en Archeologen die de bijbelse periode of de 2e tempelperiode onderzoeken.

Interesse? Stuur een app of mail en we reageren zo snel mogelijk!
+972(0)50 2654876  mir.olim2022@gmail.com

Alleen Bijbel en archeologie? Dat is alles was Israel’s hartland te bieden heeft??
Zeker niet! Klik om te zien wat er nog meer te leren valt!